International Pilot eli Twin Peaks: Tyttömurhat



Kaikkihan teistä ovat varmaan nähneet Mulholland Driven. Jollet ole nähnyt kyseistä leffaa, niin sinun olisi parasta ottaa itseäsi niskasta visusti kiinni ja katsoa se. Mulholland Drive on siitä hauska elokuva, että sen oli alunperin tarkoitus olla TV-sarja, eikä mikä tahansa TV-sarja, vaan jo kauan siinä vaiheessa kuopatun Twin Peaksin ns. spin-off, jonka pääosassa nähtäisiin Sherilyn Fennin esittämä Audrey Horne ja jossa käsiteltäisiin tämän seikkailuja Hollywoodin ihmeellisessä maailmassa. Tuotanto mutkistui aika lailla jo alkumetreillä, käsikirjoitus muuttui aivan täysin, ja loppujen lopuksi, pilottijakson ollessa jo valmis, ABC kieltäytyi antamasta David Lynchille mahdollisuutta, koska Mulholland Drive ei ollut tuotantoyhtiön priimuspäättäjien mielestä yhtä mielenkiintoinen kuin kymmenen vuotta aikaisemmin kuvattu Twin Peaks-pilotti.

Tämän historiallisen luennon yhteys aiheeseen on se, että kuten aikoinaan Twin Peaksin tapauksessa, David Lynch kuvasi noin puolisen tuntia lisämateriaalia päättääkseen Mulholland Driven tarinan, ja julkaisi pilotin + lisämateriaalin elokuvana - ja siitä tuli ohjaajaneron suurimpia mestariteoksia. Twin Peaksin "International Pilot":ina tunnettu pidennetty versio sarjan pilottijaksosta ei sitten taas todellakaan ole edes hyvä, mutta se on noussut kulttimaineeseen, koska sen kohtauksista on leikelty myöhempiin jaksoihin materiaalia huomattavasti parempaan käyttöön. Niin, ja tottakai BOB-fanit saavat kuulla BOBin puhuvan huomattavasti enemmän ja pidempään kuin yleensä.

Tälle on todella hirveää ja jopa mahdotonta antaa arvosanaa, koska tämä on ihan suoraan sanottuna narratiiviselta kannalta paskaa, mutta jollain sairaalla tavalla kiehtovaa katsottavaa. Mutta vain, VAIN, ja ainoastaan, vannoutuneimmille faneille. Tästä syystä varoituksen sana: en tiedä ovatko suoratoistopalvelut kuten Netflix ja HBO Nordic jo tajunneet virheensä, mutta aikoinaan tätä versiota on ainakin ensimmäisessä myyty virallisena versiona pilottijaksosta. Eikä pelkästään sillä että se on paskaa, mutta se spoilaa tiettyjä konsepteja tulevista jaksoista.

Tähän en nyt heitä "Pölkky kertoo"-osuutta, mutta sanon sen verran, että tämä versio pilotista on julkaistu aikoinaan VHS:nä (Suomessa nimellä Twin Peaks: Tyttömurhat), ja löytyy vuoden 2007 Definitive Gold Box Editionista eteenpäin jokaiselta boksijulkaisulta, mitä sarjasta on tehty, kiitettävän selkeästi merkittynä. Tosiaan, käyn läpi vain pilotin lopun, turha tähän on edellistä tekstiä uusiksi kopioida.



24.-25. helmikuuta, 1989

* Sarah Palmer havahtuu kotisohvaltaan ja kiljuu kuin syötävä muistaessaan näyn likaisesta, pitkätukkaisesta miehestä väijymässä Lauran sängyn takana, ja hälyttää poliisit kotiinsa. Hawk luonnostelee miehen kuvan Sarah'n kuvauksen perusteella. Cooperin aikaisemmin näkemä ja ihmettelemä yksikätinen mies soittaa hänelle, ja kertoo, että Laura Palmerin murhaaja on sairaalassa.

* Yksikätinen mies - joka esittelee itsensä MIKEna - tapaa Cooperin, Trumanin ja Andyn ruumishuoneella. MIKE lausuu sanat "Through the darkness, of futures past, the magician longs to see / One chants out between two worlds: Fire, walk with me", ennen kuin kertoo tarinansa. Kauan sitten, MIKE ja hänen "kumppaninsa" BOB elivät ihmisten joukossa päivittäistavarakaupan yläkerrassa. Hän kertoo BOBin viihtyvän sairaalassa, koska hän pitää sairaiden ihmisten joukossa kulkemisesta, ja että hän on etsinyt tätä yli vuoden. Heillä molemmilla oli tatuointi vasemmassa olkapäässään ("Fire, walk with me"), mutta kun MIKE näki "Jumalan kasvot", hän leikkasi vasemman kätensä juuresta irti, ja samalla irtautui kumppanistaan. Hänelle näytetään kaksi luonnosta, joista Hawkin juuri piirtämän hän tunnistaa BOBiksi. Hän kertoo poliisille tämän piileskelevän kellarissa.

  • Minun on pakko mainita tämä, koska ex-tyttöystäväni nauroi nähdessään Al Strobelin ensiesiintymisen, ja sanoi että tuolla kaverilla on ihan selvästi käsi piilossa paidan alla. Siihen en kommentoinut mitään, kunhan tuhahdin. Jopa myöhemmin nähdessään hänet ilman paitaa sanoi, että surkeaa shoppausta, johon minun oli pakko puuttua. Siis totuushan on, että Strobel on oikeasti yksikätinen ja sen takia hänet on valittu rooliin - ja hänestä on sittemmin tullut yksi David Lynchin parhaita ystäviä. Hän menetti kätensä nuorena auto-onnettomuudessa, josta hän lataa tarkemmat yksityiskohdat mm. 3. tuotantokauden tuotantodokumentissa.

* BOB (Frank Silva) kumartelee kellarissa kahdentoista kynttilän ympäröimänä. BOB yrittää puhua MIKElle näkemättä tätä, tietäen että hän on vastuussa poliisin saapumisesta, ja alkaa lausua omaa, hyytävää, ei-niin-runollista runoaan: "Catch you with my death bag / You may think I've gone insane / But I promise, I will kill again". MIKE hiipii kellariin samalla kun Cooper kuulustelee BOBia, kysyen mihin uhrien kynsien alta löytyneet kirjaimet viittaavat. BOB kertoo, että hän tavasi omaa nimeään: Robert. Hän myöntää murhanneensa Teresa Banksin (ja epäsuorasti Lauran), ja vannoo vielä toistamiseen murhaavansa uudelleen. MIKE syöksyy tässä vaiheessa esiin varjoista, ampuu BOBin kuoliaaksi ja samalla hetkellä kuolee itse sydänkohtaukseen. Cooper toteaa rennosti "Make a wish", ja kynttilät sammuvat itsestään.

  • Kännissä katsoessa tämä kohtaus olisi ehkä hyvä.
  • Käy varmasti selväksi, että BOBia tai MIKEa ei tunnisteta tässä versiossa henkiolennoiksi, vaan ihan lihallisiksi psykopaateiksi jotka elävät jossain kummallisessa symbioosissa.

* 25 vuotta myöhemmin, Cooper istuu punaisten verhojen ympäröimässä huoneessa, jossa hänen seuranaan ovat pieni tanssiva kääpiö sekä Laura Palmer, joka kuiskaa jotain Cooperin korvaan.

  • No niin, eli käydäänpä nopeasti läpi mitkä kohtaukset ja repliikit tästä loppujen lopuksi leikattiin huomattavasti parempaan käyttöön:
    • Jaksossa 3 Cooper käy läpi aika lailla tämän pätkän tärkeimmät pointit osana jaksossa 2 näkemäänsä unta. Hauskaa kyllä, että suuri osa Cooperin unitulkinnasta ei tapahdu itse sarjassa kuvatussa unessa. BOB tai MIKE eivät kuole, ja vaikka Hawk luonnostelee Cooperin unessa BOBin kuvan, Andy tekee sen oikeasti hieman myöhemmin toisessa yhteydessä.
    • "Fire walk with me"- ja "Catch you with my death bag"-mantrat säilytettiin sellaisinaan, ja molemmista on tullut legendaarisia.
    • MIKEn tarina pysyy samana kautta linjan aina "Jumalan kasvoja" myöten, sillä erotuksella että BOBin sairaalaseikkailuista ei mainita mitään; se kyllä, että hän ruokkii itsensä kärsimyksellä ja pelolla.
    • Kirjainten idea on periaatteessa sama, mutta sitä jalostettiin hieman pidemmälle.
    • BOBin tunnustus tulee paljon myöhemmin, mutta ei tämän omasta suusta.
    • "The Man from Another Place" ja Laura ovat mukana tässä ihan Lynchin omaksi huviksi. Heille ei tarjota vielä tässä minkäänlaista yleisöselitystä, ja kohtaus on leikattu jonkun verran lyhyemmäksi kuin jakson 2 vastaava.

Comments

Popular posts from this blog

Kausi 1, jakso 4 - "The One-Armed Man"

Pilotti - "Northwest Passage"